mandag 10. juni 2013

Hunden som et redskap


Var ikke hunden opprinnelig jakthund?


JakthundNei, som jakthund ble den sannsynligvis ikke tatt i bruk før senere. Selv den enkleste form for jakt med hund forutsetter en viss grad av dressur eller i det minste en form for samarbeid. Men da samarbeidet på jakt først var kommet igang, utviklet det seg snart et fullkomment fellesskap. Hundens evne til ved hjelp av luktesansen å oppspore og forfølge byttet kompletterte fullstendig menneskets evne til å drepe viltet.



Hunden ble vel også tidlig brukt som gjeter?

Ettersom menneskene begynte å skaffe seg andre husdyr begynte de også å bruke hunden til å beskytte husdyrene og til å holde dem samlet. Dermed hadde hunden også begynt på sin oppgave som gjeterhund. Og siden er hunden i tidens løp blitt tatt i bruk til stadig flere arbeidsoppgaver både i forsvarets, samfunnets, næringslivets og den enkeltes tjeneste. Forskjellige raser er blitt utformet for forskjellige oppgaver og i mange tilfeller er spesialiseringen drevet meget langt.

Hunderasene oppstår

Hvordan er de forskjellige hunderasene blitt til?

Den Schaeferhunden vi kjenner til

De forskjellige hunderaser er i alt vesentlig menneskets verk, selv om de er oppstått på forskjellig måte. I mange tilfeller er hunderasene eller rasegruppene laget etter hensiktmessighets-prinsippet, dvs. menneskene har foretatt sitt valg med henblikk på de oppgaver hundene skulle utføre og på de geografiske og klimatiske forhold som arbeidet skulle føres under. Hunden var opprinnelig et travende dyr, en stayer, hos hvem utholdenhet. Ved siden av lukt og hørsel var den viktigste egenskap når det gjaldt å forfølge og innhente flyktende vilt. En typisk representant for denne for denne travende utholdende hundetype er Schaferhunden med sin rektangulære kropp og sine sterkt vinklede lemmer. Men på utpreget sletteland, f.eks. Russlands stepper og Østens sletter, hvor hurtighet var viltets beste beskyttelse mot forfølgende fiender, måtte hunden ha andre egenskaper. Der oppstod  derfor en annen hundetype med lengre hals og lemmer, kortere kropp og høyere båret hode; en utpreget hurtig hund som på de åpne sletter jaget først og fremst ved hjelp av synet. Denne hundetypen er opprinnelsen til våre dagers Mynder.

Er det bare nyttehensynet som har vært avgjørende for utformingen av hunderasene?

Nei, mange raser er oppstått uten noen nyttehensikt og for å tilfredsstille estetiske krav. Disse raser er i mange tilfeller oppstått ved mutasjoner, dvs. plutselige forandringer i arvemassen. Hos ville dyr fører mutasjoner vanligvis til individets hurtige undergang; hos husdyrene derimot har mutasjoner alltid vært ansett som noe så enestående at man har forsøkt å bevare de ny oppståtte egenskaper i avlen. De "raser" som er oppstått på denne måten er igjen blitt krysset og nye raser med nye egenskap-kombinasjoner er oppstått.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar