onsdag 10. juli 2013

Lær valpen å gå i halsbånd og førerline


Hvordan lærer man egentlig valpen til å gå i halsbånd og førerline?


tur med hundenMan begynner med å sette på halsbånd. Valpen liker det kanskje ikke og forsøker å klore det av seg med labbene, men den venner seg snart til halsbåndet med litt tålmodighet. Da er det på tide å feste en førerline til halsbåndet. Heller ikke dette er noe valpen setter så stor pris på. Det hender at valpen til å begynne med herjer, sliter og biter i førerlinen. Da får man snakke rolig til den og gi den et vennlig klapp. Snart har valpen gjort den erfaring at det slett ikke behøver å være ubehagelig å gå i bånd hvis den bare går rolig og skikkelig.

Når kan man begynne å lære valpen å gå ordentlig "på plass"?

Som regel ikke før den er ca 1/2 år.

Hvordan går man da frem?


Du starter med å ha hunden i bånd, sittende på din venstre side. Hunden skal sitte inn til Deres venstre ben med hodet i bevegelses retningen. Så roser du den og begynner å gå framover. Hvis hunden går foran deg, får den et kort og kraftig rykk i halsbåndet samtidig som du uttaler kommandoordet "på plass". Husk så å rose hunden så snart den har sluttet å trekke. Ved å påvirke hundens følelse og hørsel lærer man den på denne måten at det er meget behagelig å gå med slakk førerline i høyde med eierens venstre ben enn å slite og dra i kobbelet. Nå kan man også begynne å forlange at hunden holder seg ved eierens venstre ben uansett om man står stille, går eller løper.

Hva gjør man for å få hunden til å på "på plass" uten førerline?

Man kommanderer "på plass", løser førerlinen mest mulig ubemerket og fortsetter nøyaktig som om førerlinen var festet til halsbåndet. Begynner hunden å gå foran, kan man få den på plass med et lett klapp i siden på hunden. Dette fordi at hunden ofte kan glemme seg, og da er det greit å friske opp hukommelsen. Det skal sies at noen hunder er mer vanskelig til å trene opp enn andre, så les litt om hunderasen før du velger den du skal leve med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar