lørdag 22. juni 2013

Straffe en valp..


Hva gjør man om man oppdager at valpen tidligere har gnaget på skoen?

Da kan du ikke gjøre noe som helst! Å straffe en valp etterpå er fullstendig meningsløst fordi valpen da ikke forstår hvorfor den er blitt straffet. Den forstår ikke menneskets tale og er helt ute av stand til å lenke straffen med det den hadde gjort for en stund siden. Det du heller skal gjøre er å vente til neste gang den biter i skoen og ta valpen på fersk gjerning. Da forstår valpen lettere hva det var for noe den hadde gjort galt.

Skammer hunder seg når de har gjort noe som er forbudt?

Man kan ikke si at en hund skammer seg i den betydning som vi legger i ordet. Ved sin oppførsel, kan den vise at den forstår at den har gjort noe galt, men denne reaksjonen fremkalles av minnet om det ubehag eller straff som den tidligere har fått ved lignende tilfeller. Det kan virke som hunden skammer seg, men i virkeligheten viser den ulyst følelse.

Vet ikke hunden når den gjør noe riktig eller galt?

En godt oppdratt hund forstår når den har gjort noe galt, men har ingen følelse av at det var på noen måte galt eller vert slem. Hunden eier ikke menneskelige moral begreper og kan derfor ikke straffes etter menneskelige normer. Stjeler hunden en pølse på kjøkkenbenken, kommer ikke dette av at hunden har anlegg for nasking, men av at den tilfredsstiller et næringsbehov. Hvis en ellers veloppdragen og hengiven hann hund stikker av fra eieren for å oppsøke en løpsk tispe, så svikter den ikke eieren, men følger sin kjønnsdrift. Hunden beherskes av sine drifter i den utstrekning mennesket ikke - ved oppdragelse og dressur - har formådd å dempe dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar