lørdag 8. juni 2013

Barn og hunder


Det er meget vanlig at hunden blir kjøpt som selskap og lekekamerat for familiens barn. Et spørsmål som stadig stilles er derfor:

Hvilken rase er best som selskap for barn?

Det er ikke mulig å gi svar på dette spørsmål. Alle passer like godt, men ikke alle individer. Nervøse, sinte, upålitelige hunder passer like lite i familier med barn som andre steder. Men alle sunne, friske hunder, som er riktig oppdratt, passer godt som selskap for barna. Mot barn er de fleste hunder utrolig snille og til det ytterste tålmodige, ofte langt mer enn mot voksne mennesker.

Kan ikke barna sette hundens tålmodighet på for store prøver?

Jo, i sin forstand kan ofte små barn være hensynsløse dyreplagere. Derfor må samværet mellom småbarn og hunder foregå under oppsikt av foreldre eller andre voksne. Stellet av hunden må man ikke overlate til barna før de er store nok til å forstå ansvaret.

Hvor gamle bør barn være før de kan ta seg av en hund på egen hånd?

Som regel minst 10-12 år. Det betyr selvfølgelig ikke at familier med yngre barn ikke bør ha hund. Omgang med dyr er alltid nyttig for barn, og under foreldrenes ledelse kan barna lære å ta det hensyn til hunden som de skal vise også mot andre dyr.

Kan hunden medføre smitte for barn?

Det er et spørsmål som ofte er blitt stilt og diskutert. Det kan ikke nektes at en mindre risiko kan finnes fordi endel sykdommer er felles for menneske og hund (paratyfus, tuberkulose m.fl). Hvis hunden er frisk og stelles og pleies forsvarlig, og hvis man har lært barna å følge elementære hygieniske regler, f. eks. ikke å la hunden slikke deg eller andre i ansiktet.

Er det noe fare for stivkrampe etter et hundebitt?

Barn og hund
Faren er sterkt overdrevet. I vårt land er det utrolig liten sannsynlighet for å få stivkrampe etter et hundebitt. Legene mener at stivkrampebehandling bare bør brukes ved virkelig alvorlige hundebitt, store fleng skader o.l. I denne forbindelse bør det påpekes at fra et infeksjon synspunkt kan menneskebitt være farligere enn hundebitt. Hvilken mor løper til legen når småsøsken biter hverandre?


Kan man gi barna råd angående omgang med hunder?

I all korthet kan man gi følgende råd: Klapp aldri en hund du ikke kjenner. Ert eller jag aldri en hund. Forsøk aldri å ta noe fra en hund, særlig ikke mens den spiser. Gå aldri innpå en hund bakfra. Bøt deg aldri plutselig ned over en hund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar