tirsdag 11. juni 2013

Hundens sanser


Ved all oppdragelse og dressur av hunder benytter man seg av hundens sanser. Først og fremst gjelder dette hørsel, følelse og syn. Det beste resultatet oppnår man hvis man kan påvirke flere sanser samtidig, slik som det nevnte eksempel om skoen. Det det harde tonefallet, ordet "fy"! påvirker hørselen; dasken påvirker følelsen og skoen som man holder opp foran hunden påvirker synet.

Hvilken sans er den sterkeste hos hunden?

golden retrieverDet er luktesansen. Hunden lever i en verden av lukter, som mennesket ikke kan gjøre seg noen forestilling om. En hund kan dresseres til å lukte forskjell på ferskvann og saltvann selv om saltinnholdet ikke er mer enn en teskje salt i 50 liter vann. Den kan lukte forskjell på rent vann og vann blandet med eddiksyre i forholdet 1 teskje eddiksyre i 500 liter vann. En trent hund kan lukte en pinne som eieren har holdt i hånden selv om den ligger i en haug med 30 andre pinner.


Hvilken sans kommer nest etter luktesansen?

Hørselen, som er betydelig bedre utviklet hos hunden enn hos mennesket. Hunden kan høre høyere toner og svakere lyd enn mennesket og har og har også lettere for å høre hvor lyden kommer fra. Den spisser ører og vender hodet mot lydkilden. Hunden har også en enestående evne til å skjelne mellom lyder som ligger hverandre nær. Det finnes hunder som kan høre forskjell på to bilmotorer av samme fabrikat og samme årsmodell. Hunden oppfatter med sikkerhet lyd med svinge tall opp til 40.000 og hører best lyd med omkring 4000. De tilsvarende tall for mennesket er 20.000 og 2000. Den lyd som oppstår når en liten stålkule slippes mot en metallplate oppfatter hunden på 4 ganger så lang avstand som mennesket.

Hvordan er hundens andre sanser?

Synet er formodentlig noe mindre utviklet enn menneskets. Men hunden oppfatter godt noe som beveger seg, dårligere stillestående objekter. Følelsen er ikke synderlig godt utviklet, vesentlig dårligere enn menneskets. Slik er det også med smakssansen.

Når hunden har svakt utviklet smak, hvordan kan den da med slik sikkerhet plukke kjøttbitene ut og la potetene bli igjen i matfatet selv om kjøtt og poteter er godt blandet.

Det kommer ikke av smaken, men av den høyt utviklede luktesans. Ved hjelp av lukten sorterer hunden ut de bitene som den synes lukter godt og spiser dem først.

Man hører iblant at hunden skal ha en "6.sans" , hva er det for en sans?

Det er vel i så fall sted sansen, som setter hunden i stand til å orientere seg. Denne sansen er meget velutviklet, slik som den er hos brevduer og trekkfugler. Det finnes mange eksempler på at hunder, som er blitt transportert mange mil bort fra hjemstedet, har funnet tilbake på egen hånd. Hundens orienteringsevne synes imidlertid å være begrenset til horisontalplanet og å være dårlig utviklet i vertikalplanet. Selv om en hund har bodd i en leiegård i mange år, lærer den vanligvis aldri hvilken etasje den bor i. Når hunden går opp trappen, stanser den som oftest foran riktig dør, men i gal etasje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar