torsdag 2. mai 2013

Anskaffelse av hund


Hvis alle som har til hensikt å anskaffe hund ville tenke mere alvorlig over saken før de bestemte seg, ville det samlede antall hundeeiere bli betydelig mindre, med det forholdsvise antall gode hundeiere.

Hva bør man først og fremst tenke på før man kjøper en hund?

At det bl.a medfører stort ansvar, arbeid og omkostninger å ha hund

Hvilket ansvar?

Jo, ansvar mot hunden og ansvar mot omgivelsene. Man må ha klart for seg at en hund ikke er et møbel som man kan anskaffe uten konsekvenser. Hunden er et levende vesen og eieren påtar seg ansvaret dens ve og vel. Hunden må oppdras og passes slik at den ikke generer eller skader naboer og andre.

Hvilket arbeide?


En familiehundHunden skal mates, oppdras, luftes, mosjoneres og stelles. Dette krever tid og arbeide. Hundeeieren må derfor ha den interesse som arbeidet forlanger (ikke bare til å begynne med så lenge nyhetens interesse varer) den tid som må til for å utføre arbeidet. I et hjem er det vanligvis husmoren som får brorparten av arbeidet med hunden (selv om barna på forhånd har lovet å gjøre alt sammen helt alene). Husk på at en hund øker husmorens arbeidsmengde, ikke minst p.g.a. den økende rengjøring som blir nødvendig etter at hunden har gjort sitt inntog i hjemmet.


Hva beløper dyrelege utgiftene seg til?

Veterinæromkostningene (honorar, medisin osv) kan selvfølgelig ikke forutses. Man må imidlertid ha klart for seg at hunder, like som mennesker, kan bli syke eller skadet og trenger medisinsk hjelp. Omkostningene til trimming, klipping osv. varierer etter hvor man bor, hvilken rase man har osv.

Hvordan skal man bo for å kunne ha hund?

Man må ha tilstrekkelig plass. I en by leilighet som er for trang på forhånd, blir plassen enda mindre når det kommer en hund i huset. La boligen bestemme rasestørrelsen.

Er det vanskeligere å ha hund i byen enn på landet?

Man mener i alminnelighet at hundene på landet har det bedre enn sine kamerater i byen fordi de har større bevegelsesfrihet. Forskjellen er imidlertid ikke så stor. I alminnelighet kan man nok si at hundeeierne i byene viser større omsorg for hunden enn hundeierne på landet. Stort sett er det by-hundene som er de mest velstelte og best trenede. Kan man ha hund hvis den må være alene hele dagen? NEI. Hvis forholdene er slik at hunden må være alene hjemme størstedelen av dagen, bør man gi avkall på å ha hund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar