tirsdag 14. mai 2013

Valpens avstamming


Har valpens avstamning noen betydning?

Ja, det har den. Sørg for å få en hvalp med god avstamning som mulig. En god avstamning utgjør riktignok ingen garanti hundens vordende kvalitet, men forutsetningene for at hvalpen skal bli en verdifull hund er større jo bedre avstamningen er.

Hva menes med god avstamning?

At valpens forfedre - først og fremst dens foreldre og besteforeldre har vært førsteklasses dyr både psykisk og fysisk. For jakt og tjenestehunder er det også viktig at forfedrene har hatt gode bruks egenskaper, som nest etter pålitelig gemytt er det viktigst for disse raser.

hvalp som hopper

Hvordan får man vite noe om valpens forfedre?

I hundeklubbens tidsskrifter kan man lese kritikker og premieresultater fra utstillinger og prøver. Dessuten gir Norsk kennel klubb opplysninger om hvilke premier de forskjellige hundene har fått. For den som skal ha hunden som selskap for seg og familien - og det skal vel de fleste - er vel hundens gemytt det viktigste. Kjøp derfor aldri en hvalp som har nervøse foreldre, hvor eksteriørt fullkomne de enn måtte være.

Er det vanlig at hunder har dårlig gemytt?

Dessverre ser man, innen flere raser, tegn til en almen gemytt-forverring. Denne gir seg uttrykk i nervøsitet, skyhet, upålitelighet osv. Derfor er det all grunn for kjøpere til å forvisse seg om gemyttegenskapene hos hvalpens foreldre, for derved å oppnå en viss garanti mot å få en nervøs eller sint hund.

Hvordan velger man ut den beste hvalpen i kullet?

Å forsøke å forutsi hvordan hvalpens eksteriør vil bli når den blir voksen, er meget vanskelig selv for en erfaren oppdretter. For hundekjøpere flest er det praktisk talt umulig. Setter man noe inn på å få en hvalp som vil utvikle godt eksteriør - og det bør man gjøre - er det fornuftig å ta en raseekspert med på råd når man velger hvalp.

Kan man ikke selv bedømme noe?

Jo, valpens kondisjon og helbredstilstand. Valpen skal være rund og (fast i fisken). Altfor stor mage hos en valp som ellers er mager, kan tyde på innvolls orm. Øynene skal være klare, ikke rennende eller verkende. Valpen skal ikke plages av kløe eller sår skorper i huden. Pelsen skal være blank.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar