søndag 26. mai 2013

Valpen og sporer


Hva vil det si at en hund har sporer?

Normalt har hunden 5 tær på hver pote, av disse er den innerste rudimentært tilbakedannet. Den er det som kalles spore. De fleste valper blir født uten sporer på bakbenene, hvilket er fordelaktig for alle raser unntatt Lundehund hvis standard forlanger sporer.

Hvilke vanskeligheter forårsaker sporene?

De kan være i veien for hundens bevegelser. I ulendt terreng hekter de seg lett fast i kvist og kjærr og rives opp.

Hva gjør man med valper som har sporer?

Opererer dem bort, hvilket er tillatt både i følge dyrevern loven og Kennel-klubbens utstillings regler. Denne hvalpen har sporer, altså ekstra tær

Når skal det gjøres?

Helst allerede andre eler tredje dag etter fødselen. Da kan sporene og tilhørende hudfolder lett fjernes med en skarp neglsaks.

Hvordan gjøres det?

Saksen steriliseres ved koking og poten vaskes med desinfiserende oppløsning, hvoretter sporen fjernes med et raskt klipp. Vanligvis synes ikke valpen til å kjenne så stort til det så sant det klippes hurtig. Av og til kan det forekomme at såret blør litt. Blødningen stoppes lett ved at man trykker en bomullsdott med 3% vannstoff hyperoxyd mot såret.

Kan sporer opereres bort hos eldre hunder?

Ja, men det skal skje under bedøvelse og foretas av veterinær.

1 kommentar:

  1. I følge lov om dyrevelferd er det forbudt å fjerne sporer på valp eller voksen hund dersom ikke de allerede har forårsaket problem.

    https://www.facebook.com/spcanorge/posts/190213611018634

    Så kun etter at en spore har forårsaket et problem skal den fjernes. Fra forrige kull hadde vi 3 av 6 med sporer (ikke fast i beinet) og vi fjernet dem ikke. 2 av disse har fått Excellent på utstilling og en fikk også CK og ble Cruftkvalifisert.

    SvarSlett