mandag 20. mai 2013

Ofte stilte spørsmål om feil på valpen


Finnes det feil som man bør se opp for?

Ja, man bør kontrollere at valpens bitt unormalt p.g.a. for lang over- eller underkjeve, at den ikke har navle- eller lysk brokk, unormal kroppsbygning eller feilaktig beinstilling. Man bør også undersøke om valpen beveger seg normalt uten å halte, om den setter potene riktig ned under bevegelse og om den kan stå støtt med alle fire ben plantet i bakken. At valpen har normalt syn og normal hørsel, bør man også kontrollere.

Kan man få sakkyndig hjelp til slik kontroll?

Man kan forlange sunnhetsattest utstedt av veterinær like bør man overtar valpen. Flere og flere oppdrettere gjør seg til ufravikelig regel aldri å levere en valp uten sunnhetsattest. Dette burde alle oppdrettere innføre og alle kjøpere forlange. Mange uoverensstemmelser mellom kjøper og selger vil forsvinne hvis sunnhetsattestene ble fast regel hos alle som selger hunder.

Innebærer veterinærattesten garanti for valpens vorende eksteriørkvalitet?

Nei, som regel vil veterinæren ikke anse seg kompetent til å forutsi noe om valpens eksteriørutvikling. Hans attest gjelder bare valpens helbredstilstand på det tidspunkt da attesten ble utstedt.

Hva menes med at en hannhund er kryptorchid?

kryptorchisme vil si at en eller begge testikler blir liggende i bukhulen eller inguinalkanalen i stede for å synke ned i pungen (scrotum). Da kryptorchisme er en arvelig feil, bestemmer internasjonale regler at kryptorchide  hann hunder ikke kan delta på utstilling eller prøve å få avkom siden slike hunder ikke kan registreres.

Om hvalpen før kjøp

Kan man konstantere kryptorchisme hos hvalper i ung alder?

Nei, vanligvis synker testiklene ned i pungen først når hunden er omkring 4 mnd gammel.

Finnes det noen mulighet for å gardere seg mot å få en kryptorchid hund når man kjøper en valp?

Vil man være sikker, må man vente med å kjøpe hund til at valpen er så gammel at man kan kjenne begge testiklene i pungen.  Riktignok kan det forekomme at testiklene trekkes opp igjen, men det hender bare i rene untagselsestilfeller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar