onsdag 8. mai 2013

Valpen og hva dette omhandler


Hvor gammel bør valpen være når man overtar den?

En valp bør være minst 8 og helst 9 - 10 uker før overtakelse.

På hvilken tid av året bør man helst kjøpe hund?

Om hvalpenMan kan kjøpe valp når som helst på året og vanligvis finnes det valper til salgs året rundt. I alminnelighet er dog tilgangen på valper størst om sommeren. Dette kommer av at mange oppdrettere foretrekker å la tispene valpe om våren eller sommeren, da drar de fordel av det viktige tilskudd til et godt oppdrett som sollyset utgjør. Også for en nybakt hundeeier er det fordelaktig å få hunden om sommeren, særlig hvis man er på landet og kan gi valpen rikelig frisk luft, mosjon og solskinn. Det er også lettere å få valpen stueren om sommeren enn i den kaldere delen av året.


Hvor skal jeg henvende meg for å få en god valp?

Før spørsmålet besvares må det her advares på det alvorligste mot noe man kunne kalle "hundesvindlere". Etter de senere år med stigende hundeinteresse, har det fulgt økende muligheter for å selge også "mindreverdige" hunder. Dette forhold utnyttes til det ytterste av seriøse oppdrettere og hundeforhandlere. I det siste har en ytterst uheldig hundehandel og en enda verre import blomstret opp her i landet. Av de importerte hunder har atskillige vært syke, vanskjøttet og befengt med utøy. De importerte hunder har både vært solgt direkte fra utenlands eksportør og gjennom Norske "agenter". Både de importerte og de innenlands omsatte hunder har vært utstyrt med såkalte "stamtavler" som er komplett verdiløse. I mange tilfeller har de solgte hunder vist seg å være rett og slett kjøtere. Det eneste som har vært førsteklasses, er prisene. Disse har ikke ligget stort under det man må betale for en verdifull valp.

Skal man helst kjøpe hund hos en enkelt-oppdretter eller i en kennel?

Det er likegyldig, så sant man har garanti for at oppdretteren er seg sitt ansvar bevisst og bare selger fullverdige dyr. Med oppdretter forstås her både den som har en tispe som av og til har et valpe kull og den som driver i større skala slik at han mer eller mindre regelmessig har valper til salgs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar